Co powiecie na "Dzień Vaarlandu"?

Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel
Gość zagraniczny

Re: Co powiecie na "Dzień Vaarlandu"?

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Stanisław Kowalski pisze: śr kwie 15, 2026 8:22 pm Pytanie teraz co byśmy organizowali w taką impreze
Myślę że można byłoby z takiej okazji zorganizować na przykład jakieś zawody sportowe o których już wspomniałem, a także zorganizować jakieś stanowiska/ stoiska na których chętne państwa kontynentu mogłyby przedstawić bliżej siebie i swoją kulturę. Opcjonalnie można by było również zrobić bardziej "tradycyjną" uroczystość z przemowami przywódców poszczególnych państw. Można też zrobić wszystko to na raz. Może komuś przychodzą do głowy jeszcze jakieś pomysły?
Obrazek
I Sekretarz KC LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej,
Minister Spraw Zagranicznych BRD
Awatar użytkownika
Aleksy I Komnen
Gość zagraniczny

Post autor: Aleksy I Komnen »

Przepraszam za spóźnienie, realioza jak zawsze.
W sprawie proponowanego tutaj postulatu pt. "Dzień Vaarlandu" to Bizancjum jest za. Wobec trudności w ustaleniu konkretnej daty powstania popieramy pomysł by datą tą była data związana z Traktatem Vaarlandzkim, choć jeśli mnie pamięć nie myli to jest to drugi traktat (tudzież modyfikacja tego z 2021), a sumarycznie był jeszcze wcześniej, bo pomysły na integracje kontynentalną są praktycznie starsze niż to nowe pokolenie Vaarlandu i sięgają czasów gdy tutaj były Wielka Polondia, Francja, Nordia, RON, Skarland.

Więc na dobrą sprawę to dat związanych z Traktatem Vaarlandzkim byłyby co najmniej trzy. ;)
Aleksy I Komnen
Władca Cesarstwa Bizantyjskiego
Basileus kai Autokratōr Rhōmaíōn

Obrazek
Obrazek
Norbert de Catalan
Gość zagraniczny

Post autor: Norbert de Catalan »

Ja proponuję jednak mimo wszystko datę zaistnienia na Micropedii - 18 lipca bo jest to dzień (najprawdopodobniej) faktycznego powstania kontynentu, choć negocjacje trwały już wcześniej. Pokusił bym się nawet o stwierdzenie, że kontynent powstał 18 lipca 2010 roku bo na bank z chwilą przyklepania ustaleń założyłem stronę na Micropedii - wtedy miałem więcej czasu na takie działania.
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Norbert de Catalan pisze: śr maja 06, 2026 10:10 am Ja proponuję jednak mimo wszystko datę zaistnienia na Micropedii - 18 lipca bo jest to dzień (najprawdopodobniej) faktycznego powstania kontynentu, choć negocjacje trwały już wcześniej. Pokusił bym się nawet o stwierdzenie, że kontynent powstał 18 lipca 2010 roku bo na bank z chwilą przyklepania ustaleń założyłem stronę na Micropedii - wtedy miałem więcej czasu na takie działania.
Też myślę że 18 lipca byłby lepszy.
Obrazek
I Sekretarz KC LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej,
Minister Spraw Zagranicznych BRD
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Damiano Robingren »

ogólnie popieram ale szczerze powinniśmy się jako społeczność dogadać i ustanowić dni dla każdego kontytnentu 8-)
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta

La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Piotr Suworow
Gość zagraniczny

Post autor: Piotr Suworow »

Na to Damianku nie licz. Takiej integracji nigdy nie osiągniemy haha
Obrazek
37. Prezydent Republiki Bialeńskiej
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Fryderyk Orański »

Jako Władca RON, oraz Oranii (również będącej częścią kontynentu) zgadzam się co do propozycji Króla Norberta.
Nie sądzę by trzeba było to wprowadzać jakimś traktatem. Raczej zostawmy to jako decyzja Rady Vaarlandu. Chyba że jak za jakiś czas zrobimy szczyt by ustalić nową mapę co król Norbert robi, oraz ewentualnie wprowadzić jakieś korekty czy formalnie ustalić sprawę oranii, lub terytorium zamorskiego dla Toskanii na Vaarlandzie na "bucie włoskim" między Urbino a Bizancjum, to wtedy można formalnie uchwalić to jeszcze.
Fryderyk Orański
Król Polski, Wielki Książę Litewski
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Oranii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania”