Co w nowym planie na rok 2026?

Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Gość zagraniczny

Re: Co w nowym planie na rok 2026?

Post autor: Damiano Robingren »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Szanowni Państwo, Towarzysze,

Przyglądam się Waszej dyskusji z perspektywy raczej "zewnętrznej", a na pewno jako osoba, która nie była nigdy bliżej związana z Waszym Państwem. Bardzo doceniam Wasz zapał, ale czytając ten plan, mam wrażenie, że popełniacie te same błędy, które paraliżowały zdecydowanie większe od Was państwa w kwestii promocji.

Czytając wasz tekst, mam wrażenie, że idziecie w bardzo znajomy, schemat w mikronacjach, czyli jeśli czegoś brakuje, to wtedy powołujemy jakiś urząd i tkwimy w nadziei, że teraz się coś ruszy i poprawi. Ochotnicza Organizacja Rekrutacyjna, organizacja wspierająca kulturę pod MSW, edukacja aktywnościowa obywateli... to wszystko brzmi jak klasyczna pułapka, w którą chcecie wpaść. Zapominacie, że nowy człowiek nie chce być regulowany, nie chce być edukowany, nie chce, aby ktokolwiek nadzorował jego rozwój. On po prostu wchodzi, widzi pustą stronę, zero życia i wychodzi po minucie. Czy nie byłoby lepiej, zamiast powoływać kolejne bezsensowne organizacja, po prostu zrobić tak, żeby forum i strona od pierwszych sekund krzyczały, że tu się coś dzieje, wchodź i działaj u nas!?

Piszecie też o rezygnacji z szerokiej reklamy z obawy przed chaosem i jakimiś "jednostkami niepożądanymi" i moim zdaniem to najgorsze, co teraz możecie zrobić. Każda mikronacja bez świeżego powietrza po prostu umiera, nawet jeśli wewnątrz wygląda to bardzo kulturalnie. Chaos to nie jest wróg, tylko surowiec. Z dwudziestu chaotycznych nowicjuszy zostaje dwóch lub trzech, którzy siedzą latami i robią coś sensownego. Z trzech starannie wyselekcjonowanych "prawdziwych mikronautów" zostaje jeden, który i tak wypali się po pół roku. Musicie wybrać, czy wolicie eleganckie, dwunastoosobowe państwo widmo, czy brudne, ale żywe mrowisko na czterdzieści głów.

Największa dziura w całym planie to jednak mimo wszystko brak jasnej odpowiedzi na pytanie, kogo Wy tak w zasadzie chcecie ściągać. Szukacie "osób przejawiających cechy mikronauty" ale nie potraficie wskazać, chociaż docelowej grupy osób, które mają tutaj działać. Sam w tej chwili największy potencjał promocji polskich mikronacji widzę głównie w mapperach, youtuberach, osób związanych z tworzeniem historii alternatywnej, politycznych dzieciaków z TikToka. Gdybym miał wskazać, w jakiej z wcześniej wymienionych grup można by najlepiej promować mikronacje to raczej byliby to mapperzy, Zapytacie pewnie, dlaczego akurat oni? Bo oni już teraz bawią się w dokładnie to samo co my, bo w pewnym sensie tworzą państwa, flagi, konflikty, sojusze, jakąś narrację. Chyba jako jedni z nielicznych potrafią siedzieć w swoim własnym świecie, a do tego znacznie częściej ogarniają fora od reszty ludzi, z którymi rozmawiałem. Zresztą przecież niedawno gadałem z Melendezem Dolnośląski Mapping, gdzie widać, że chłop ma naprawdę łeb na karku i czuje nasz klimat.

No i to chyba tyle z moich uwag :?
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta

La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Mateusz Brzęczyszczykiewicz Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Damiano Robingren pisze: sob sty 31, 2026 6:57 pm Szanowni Państwo, Towarzysze,

Przyglądam się Waszej dyskusji z perspektywy raczej "zewnętrznej", a na pewno jako osoba, która nie była nigdy bliżej związana z Waszym Państwem. Bardzo doceniam Wasz zapał, ale czytając ten plan, mam wrażenie, że popełniacie te same błędy, które paraliżowały zdecydowanie większe od Was państwa w kwestii promocji.

Czytając wasz tekst, mam wrażenie, że idziecie w bardzo znajomy, schemat w mikronacjach, czyli jeśli czegoś brakuje, to wtedy powołujemy jakiś urząd i tkwimy w nadziei, że teraz się coś ruszy i poprawi. Ochotnicza Organizacja Rekrutacyjna, organizacja wspierająca kulturę pod MSW, edukacja aktywnościowa obywateli... to wszystko brzmi jak klasyczna pułapka, w którą chcecie wpaść. Zapominacie, że nowy człowiek nie chce być regulowany, nie chce być edukowany, nie chce, aby ktokolwiek nadzorował jego rozwój. On po prostu wchodzi, widzi pustą stronę, zero życia i wychodzi po minucie. Czy nie byłoby lepiej, zamiast powoływać kolejne bezsensowne organizacja, po prostu zrobić tak, żeby forum i strona od pierwszych sekund krzyczały, że tu się coś dzieje, wchodź i działaj u nas!?

Piszecie też o rezygnacji z szerokiej reklamy z obawy przed chaosem i jakimiś "jednostkami niepożądanymi" i moim zdaniem to najgorsze, co teraz możecie zrobić. Każda mikronacja bez świeżego powietrza po prostu umiera, nawet jeśli wewnątrz wygląda to bardzo kulturalnie. Chaos to nie jest wróg, tylko surowiec. Z dwudziestu chaotycznych nowicjuszy zostaje dwóch lub trzech, którzy siedzą latami i robią coś sensownego. Z trzech starannie wyselekcjonowanych "prawdziwych mikronautów" zostaje jeden, który i tak wypali się po pół roku. Musicie wybrać, czy wolicie eleganckie, dwunastoosobowe państwo widmo, czy brudne, ale żywe mrowisko na czterdzieści głów.

Największa dziura w całym planie to jednak mimo wszystko brak jasnej odpowiedzi na pytanie, kogo Wy tak w zasadzie chcecie ściągać. Szukacie "osób przejawiających cechy mikronauty" ale nie potraficie wskazać, chociaż docelowej grupy osób, które mają tutaj działać. Sam w tej chwili największy potencjał promocji polskich mikronacji widzę głównie w mapperach, youtuberach, osób związanych z tworzeniem historii alternatywnej, politycznych dzieciaków z TikToka. Gdybym miał wskazać, w jakiej z wcześniej wymienionych grup można by najlepiej promować mikronacje to raczej byliby to mapperzy, Zapytacie pewnie, dlaczego akurat oni? Bo oni już teraz bawią się w dokładnie to samo co my, bo w pewnym sensie tworzą państwa, flagi, konflikty, sojusze, jakąś narrację. Chyba jako jedni z nielicznych potrafią siedzieć w swoim własnym świecie, a do tego znacznie częściej ogarniają fora od reszty ludzi, z którymi rozmawiałem. Zresztą przecież niedawno gadałem z Melendezem Dolnośląski Mapping, gdzie widać, że chłop ma naprawdę łeb na karku i czuje nasz klimat.

No i to chyba tyle z moich uwag :?
Dziękuję bardzo za opinię i już spieszę z odpowiedzią. Jeśli chodzi o powoływanie organizacji myślę że uda nam się tym samym uniknąć biurokratyzacji i usprawnić proces pozyskiwania nowych obywateli. To przede wszystkim dlatego że myślę, że organizacje te będą miały przewidzianą dużą swobodę w działaniu a ich statuty nie będą sztywne i ograniczające. W rzeczywistości chodzi bardziej o to, by móc:

1- lepiej skoordynować akcje. Chodzi tu o to by mieć pod kontrolą napływ nowych ludzi. Po co? Przede wszystkim dlatego, że gdy mamy jedną czy dwie nowe osoby da się nad tym zapanować, natomiast gdy naraz pojawia się więcej osób nieobeznanych z mikro potrafią one "zdominować" BRD ściągając nas do poziomu discordnacji. Jeśli powstanie ochotnicza organizacja można by było natomiast cały czas uzgadniać bieżącą sytuację z jej członkami i regulować przypływ nowych osób (ściąganie ich) w najbardziej optymalny i demokratyczny sposób.

2- Mieć daną bazę osób które wiadomo, że są chętne do pomocy. Jeśli będziemy mieli określonych ochotników zawsze będzie można poprosić ich o pomoc we wprowadzaniu nowej osoby w mikroświat.

3- Myślę że taka Ochotnicza Organizacja Rekrutacyjna działała by głównie przez jakiś prywatny czat na dc, co zagwarantuje szybszą komunikację w razie potrzeby uzgodnienia czegokolwiek. Taka forma komunikacji byłaby znacznie efektywniejsza niż jej funkcjonowanie na forum.

Wspomniał także towarzysz o tym, że ludzie nie chcą być edukowani. Cóż, większość z nowo przybyłych ludzi nie wie jak obsługiwać forum, czym to wszystko jest i tak dalej. W sformułowaniu edukowanie mam tu na myśli głównie odpowiadanie na ich pytania a także wskazywanie na istotne elementy życia w Beatudii. Nie chcemy chyba powiedzieć im "radźcie sobie sami". Jeśli chodzi natomiast o "edukację aktywnościową" to mam tu także na myśli pomoc w doborze zajęć dla takiej osoby, jeśli dana osoba nie wie co chce robić. Faktycznie po przeanalizowaniu opinii towarzysza stwierdzam że w planie zostało to źle ujęte i prawdopodobnie pójdzie do zmiany.
Piszecie też o rezygnacji z szerokiej reklamy z obawy przed chaosem i jakimiś "jednostkami niepożądanymi" i moim zdaniem to najgorsze, co teraz możecie zrobić. Każda mikronacja bez świeżego powietrza po prostu umiera, nawet jeśli wewnątrz wygląda to bardzo kulturalnie. Chaos to nie jest wróg, tylko surowiec.
Owszem, częściowo się zgodzę. Faktycznie chaos jest do pewnego stopnia nieunikniony przy poszukiwaniu nowych ludzi. Prawdą jest natomiast także że "z kupy bata nie ukręcisz" i często dołączali do Beatudii ludzie, których celem było po prostu nielegalne obalenie władzy, ściągnięcie swoich kolegów i wyprowadzenie z mikro. Takimi przykładami są chociażby Feliks Dzierżyński czy w mniejszym stopniu Eryk Drewnin. Żaden z nich nie działa już w mikroświecie. To jest natomiast diametralnie różna miara chaosu niż przy zwykłej nowej osobie jak @Elisa Prakopenka, gdzie potencjalne błędy mogą wynikać faktycznie z nie doświadczenia w mikronacjach, nie zaś ze złej woli. Swoją drogą o ile będzie w Beatudii wystarczająco wiele osób zaangażowanych w sprawę aktywności uważam, że przejście z szerokiej ale byle jakiej akcji reklamowej na węższą ale dokładniejszą będzie miało dobry efekt.
Największa dziura w całym planie to jednak mimo wszystko brak jasnej odpowiedzi na pytanie, kogo Wy tak w zasadzie chcecie ściągać.
Tutaj w 100% się zgadzam. W pierwszej wiadomości w tym wątku poruszyłem także ten temat, jednak czuję że nie został on do końca omówiony. Bardzo ciekawy wydaje mi się też pomysł z mapperami. Oczywiście jeśli ta Ochotnicza Organizacja Rekrutacyjna by powstała można by było wspólnie z jej członkami omówić bardziej szczegółowo jakie osoby chcemy. Plan w niektórych kwestiach (takich jak ta) powinien jednak według mnie pozostać sformułowany dość ogólnie, jedynie jako szkic. To głównie dlatego, by sam nie był zbyt sztywny i nie ograniczał przyszłych inicjatyw.

Jeszcze raz dziękuję za odzew! :D
Obrazek
I Sekretarz LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Tadeusz I Wielki pisze: sob sty 31, 2026 6:06 pm Popieram propozycję. Przy rozpowszechnianiu wiedzy o BRD warto skupić się na ustroju, władzy i ogólnie polityce, żeby przyszli obywatele zapoznali się z ustrojem i się jak najlepiej do niego dostosowali. Popieram też 5 punkt, można robić również formularze na temat tego co trzeba poprawić w państwie, co wymaga analizy itd itp. W planie uwzględniłbym też edukację, to znaczy może jakieś studia, może ktoś byłby tym zainteresowany a jakieś prace na studiach mogłyby dać nam dodatkową aktywność. Jako dumny obywatel BRD i przedstawiciel Królestwa Hawilandu jeśli będzie trzeba to jestem gotowy do pomocy, jak i cały Hawiland również w różnych sprawach może pomóc towarzyszom! ;)
Dziękujemy za wyrażone wsparcie :) ! Oczywiście polityczna edukacja mas pozostaje przy tym wszystkim dość istotną kwestią. W Beatudii doświadczamy jednak na ten moment przerostu polityków nad nie-politykami co jest pewnym alarmem, że należy przestawiać się na bardziej kulturalną i rozrywkową działalność. Myślę że już udało nam się poczynić w tej kwestii pewne postępy, jednak nie sądzę by powinniśmy się zatrzymywać. Mamy jeszcze wiele do zrobienia. Potrzeba nam do tego jednak pomysłów, więc i pomysłowych ludzi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Czy ktoś ma coś jeszcze do dodania, czy można już publikować plan z uwzględnieniem tych zmian o których mówiłem wcześniej?
Obrazek
Awatar użytkownika
Elisa Kirianóo von Hohenburg Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Elisa Kirianóo von Hohenburg »

Ja mam coś do dodania o naszych nowcyh koleji o rozwój dalszy: W tym mówiąc że koleje państwowe się rozwijają w szybkim tempie, ale trzeba więcej dopracowć jak wrócę z urlopu ta sprawa się zacznie postępować szybciej z tymi kolejami. W tym dalszy projekt jest taki że będzie elektryzacja koleji będzie na trakcję, w tym będą nowe mundurki dla kolejarzy będzie konkursy na nowe mundurki. W tym mówiąc potrzebujemy rąk do pracy dla koleji w zarządzie nawet. W tym potrzebuję nowe pociągi za granicy lub o licencję sie starać. W tym będzie budowa nowych lini kolejowych w Komitanch. W tym o rozwojoju frimy kolejowych państwowych to będzie w Lutym/Marcu budżet w tym będę podzielał budżety na miesiąc w tym roku 2026. To w tym roku 2026 - Mówił wam Prezes Koleji Państwych w Beatudzi
htfjtfjtyfkjrtyujrtyujhnxrtf
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: sob sty 31, 2026 6:57 pm Piszecie też o rezygnacji z szerokiej reklamy z obawy przed chaosem i jakimiś "jednostkami niepożądanymi" i moim zdaniem to najgorsze, co teraz możecie zrobić.
Przepraszam, ALE taką mam już naturę że uwielbiam mówić "A nie mówiłem?". I ten moment właśnie nadszedł. Spójrzmy na Elisę Kirianóo von Hohenburg. Jako jednostki niepożądane rozumiem właśnie takie osoby. Z racji, że w przeszłości z szerszych akcji reklamowych również napływały do nas podobne osobistości (podobnie jak sama Elisa), lepiej jest się zabezpieczyć. Jeśli nie poprzez likwidację szerszej akcji reklamowej, to jak? Ma towarzysz jakiś inny pomysł? Z chęcią bym wysłuchał. W końcu tak jak mówiłem, plan powinien być elastyczny by działał, i można go zmienić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Mateusz Brzęczyszczykiewicz pisze: pt lut 27, 2026 11:21 pm
Damiano Robingren pisze: sob sty 31, 2026 6:57 pm Piszecie też o rezygnacji z szerokiej reklamy z obawy przed chaosem i jakimiś "jednostkami niepożądanymi" i moim zdaniem to najgorsze, co teraz możecie zrobić.
Jeśli nie poprzez likwidację szerszej akcji reklamowej, to jak? Ma towarzysz jakiś inny pomysł? Z chęcią bym wysłuchał. W końcu tak jak mówiłem, plan powinien być elastyczny by działał, i można go zmienić.
Likwidacja szerszej akcji reklamowej ograniczy, a wręcz zahamuje przypływ nowych, a tym samym sprawi, że cały plan stanie się po prostu bezużyteczny :lol:
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Stanisław Kowalski Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Stanisław Kowalski »

To co teraz? W jaki sposób mamy zrekrutować "bezpiecznych" mikronautów?
Stanisław Kowalski
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Stanisław Kowalski pisze: ndz mar 01, 2026 4:32 pm To co teraz? W jaki sposób mamy zrekrutować "bezpiecznych" mikronautów?
No właśnie nie rozumiem sensu dzielenia mikronautów na tych bezpiecznych i niebezpiecznych
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Stanisław Kowalski Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Stanisław Kowalski »

Damiano Robingren pisze: ndz mar 01, 2026 5:03 pm
Stanisław Kowalski pisze: ndz mar 01, 2026 4:32 pm To co teraz? W jaki sposób mamy zrekrutować "bezpiecznych" mikronautów?
No właśnie nie rozumiem sensu dzielenia mikronautów na tych bezpiecznych i niebezpiecznych
Bardziej mi chodzi co zrobić żeby uniknąć osoby podobnej do Elisy Kirianóo von Hohenburg. Ja również jestem za tym "Szerokim reklamowaniem" ale w taki sposób łatwo wpaść na jakąś "nieprzyjemną osobę"
Stanisław Kowalski
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Stanisław Kowalski pisze: ndz mar 01, 2026 5:15 pm
Damiano Robingren pisze: ndz mar 01, 2026 5:03 pm
Bardziej mi chodzi co zrobić żeby uniknąć osoby podobnej do Elisy Kirianóo von Hohenburg. Ja również jestem za tym "Szerokim reklamowaniem" ale w taki sposób łatwo wpaść na jakąś "nieprzyjemną osobę"
Dokładnie, zwłaszcza że Elisa nie jest pierwszą, a co najmniej trzecią taką osobą. Stąd myślę że warto spróbować poszukać samemu poszczególnych ludzi. Warto też wspomnieć, że cała ta rezygnacja z szerszej reklamy oznacza w zasadzie tyle, że nie będziemy się reklamowali na różnych serwerach discord i to tyle. Z resztą w finalnie opublikowanej wersji planu nie ma nic wspomnianego o rezygnacji z szerszej akcji reklamowej, co sprawia że plan jest bardziej elastyczny i zawsze możemy do tego wrócić.
Obrazek
ODPOWIEDZ