Rozmowy o gospodarce BRD
- Mateusz Brzęczyszczykiewicz • Stempel
- Gość zagraniczny
Rozmowy o gospodarce BRD
Witam towarzysze, najpewniej zauważyliście, że wszystko co robimy, tworzymy itd. nie posiada limitów finansowych, natomiast gospodarka pieniężna w naszym kraju nie funkcjonuje. Mam do was pewne pytanie, czy dałoby się ją w jakiś sposób, choć nawet najmniejszy wprowadzić? Jeśli tak, to jak miałaby ona wyglądać i jak działać? Zawsze można przecież wprowadzić ją jedynie narracyjne, nie będąc w Banku Pollinu, lecz co wy o tym sądzicie?

I Sekretarz KC LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej,
Minister Spraw Zagranicznych BRD
- Stanisław Kowalski • Stempel
- Gość zagraniczny
Re: Rozmowy o gospodarce BRD
Proponuję wpierw zrobić gospodarkę na podstawie narracji a w przyszłości popróbować z bankiem Pollinu
Stanisław Kowalski
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
- Gość zagraniczny
Rozumiem. W jaki sposób według towarzysza taka gospodarka narracyjna powinna u nas funkcjonować?

- Gość zagraniczny
Dyskusja nad gospodarką nieco przystała kosztem wzrostu innych tematów, jednak jest to coś niezwykle istotnego dla istnienia państwa, w tym momencie już znacznie ważniejszego niż cokolwiek innego. Naszym priorytetem powinno być ustanowienie jakiejkolwiek waluty i prawa regulującego kwestie gospodarki w naszym kraju. Niestety po kilku nieudanych próbach, w tym z Bankiem Pollinu powinniśmy pilnie się tą sprawą zająć. Powinien być to dla nas priorytet, a jednak priorytetem przez długi czas nie był. Jest to wina zarówno moja, jak i innych potrzeb, które były wcześniej nie mniej ważne, a uwaga partii musiała zostać rozdrobniona na pokonanie innych przeszkód. Skupić w tej sytuacji należy się jednak na przyszłości. W związku z powyższym pierwszym i najważniejszym zadaniem partii przeznaczonym do realizacji wyznaczam właśnie sprawę gospodarki.
Towarzysze, chciałbym zapoznać was z moją propozycją na gospodarkę w naszym kraju. Jako że inspirujemy się różnymi państwami socjalistycznego "reala" (rzecz jasna nie istniejącego), lecz docelowo miał być to głównie PRL, naszą walutę proponuję nazwać Beatudzkimi złotymi. Waluta powinna być z początku w pełni narracyjna i na potrzeby państwa, w przyszłości docelowo wychodząca poza ramy narracji z aspiracją wstąpienia do Banku Pollinu, gdy nadarzy się do tego okazja. W etapie przejściowym między narracją a potencjalnym Bankiem Pollinu wydzielić będzie można dwa etapy jej rozwoju:
1- Waluta z początku użytkowana będzie tylko przez zakłady państwowe i wewnątrz państwa w celu sprawdzenia czy taka jej forma ma jakikolwiek sens. Powołany zostanie także Narodowy Bank Beatudii.
2- Wprowadzenie jej do powszechnego użytku wśród obywateli BRD oraz obserwacja rezultatów. W przypadku zbyt dużego natężenia obrotu walutą powinniśmy ograniczyć liczbę produktów, które można będzie kupić za złote Beatudzkie.
3- Jeśli waluta narracyjna sprawdzi się w etapie pierwszym, będzie należało ją wprowadzić do użytku międzynarodowego na poziomie międzypaństwowym, no chyba że rozliczali byśmy się w walucie państwa drugiego za np. zakupy zbrojeniowe. Rozliczanie w złotych Beatudzkich według mnie może być jednak ciężkie ze względu na zakładany przeze mnie brak jej obecności w MBP. Praktycznie jednak myślę, że zobaczy się "w praniu".
Jeśli chodzi o sposób organizacji przedsiębiorstw państwowych itd. to również jest to kwestia bardzo istotna, jednak w tym momencie uważam, że ważniejsza jest kwestia wprowadzenia waluty.
Co o tym sądzicie?
Towarzysze, chciałbym zapoznać was z moją propozycją na gospodarkę w naszym kraju. Jako że inspirujemy się różnymi państwami socjalistycznego "reala" (rzecz jasna nie istniejącego), lecz docelowo miał być to głównie PRL, naszą walutę proponuję nazwać Beatudzkimi złotymi. Waluta powinna być z początku w pełni narracyjna i na potrzeby państwa, w przyszłości docelowo wychodząca poza ramy narracji z aspiracją wstąpienia do Banku Pollinu, gdy nadarzy się do tego okazja. W etapie przejściowym między narracją a potencjalnym Bankiem Pollinu wydzielić będzie można dwa etapy jej rozwoju:
1- Waluta z początku użytkowana będzie tylko przez zakłady państwowe i wewnątrz państwa w celu sprawdzenia czy taka jej forma ma jakikolwiek sens. Powołany zostanie także Narodowy Bank Beatudii.
2- Wprowadzenie jej do powszechnego użytku wśród obywateli BRD oraz obserwacja rezultatów. W przypadku zbyt dużego natężenia obrotu walutą powinniśmy ograniczyć liczbę produktów, które można będzie kupić za złote Beatudzkie.
3- Jeśli waluta narracyjna sprawdzi się w etapie pierwszym, będzie należało ją wprowadzić do użytku międzynarodowego na poziomie międzypaństwowym, no chyba że rozliczali byśmy się w walucie państwa drugiego za np. zakupy zbrojeniowe. Rozliczanie w złotych Beatudzkich według mnie może być jednak ciężkie ze względu na zakładany przeze mnie brak jej obecności w MBP. Praktycznie jednak myślę, że zobaczy się "w praniu".
Jeśli chodzi o sposób organizacji przedsiębiorstw państwowych itd. to również jest to kwestia bardzo istotna, jednak w tym momencie uważam, że ważniejsza jest kwestia wprowadzenia waluty.
Co o tym sądzicie?

- Gość zagraniczny
Zgadzam się że gospodarka to temat priorytetowy. Dlatego powinniśmy się nią zająć natychmiast.
Stanisław Kowalski
- Gość zagraniczny
Mam w takim razie nadzieję, że gdy tylko powrócę szerzej za kilka dni do mikro, to zaczniemy to wprowadzać.

- Gość zagraniczny
Jako że powróciłem, wkrótce zacznę pisać statut Narodowego Banku Beatudii

- Gość zagraniczny
Towarzysze, pojawiły się pewne problemy.
1- Nie wiadomo w jaki sposób moglibyśmy ustanowić wartość naszej waluty (co jest sporym problemem). Jeśli władze ZKRR wyraziłyby na to zgodę, moglibyśmy oprzeć kurs naszej waluty na kursie rubli radzieckich. Pytanie wtedy brzmi jednak, czy nie lepiej już przyjąć ruble radzieckie jako naszą walutę (powiedzmy że tymczasowo, dopóki czegoś nie wymyślimy). Tu jednak trzeba by było znów zapytać o to ZKRR. Myślę, że kwestia wartości naszej waluty podczas transakcji w państwie nie odgrywałaby takiego znaczenia, ale za to już zdecydowanie większe podczas transakcji międzypaństwowych. Musimy więc jakiś sposób na to wymyśleć.
2- Nie czuję się do końca na tyle kompetentny by mówić szerzej o jakiejś gospodarce. Przydałoby się zatem znaleźć kogoś, kto byłby w stanie to ogarnąć. Wtedy uniknęlibyśmy potencjalnych błędów etc.
3- Nie wiem jakiego rodzaju dokumentem prawnym wprowadzić np. walutę jak i gospodarkę w życie. Ustawą, jakimś rozporządzeniem, statutem NBB?
Może są jakieś pomysły?
1- Nie wiadomo w jaki sposób moglibyśmy ustanowić wartość naszej waluty (co jest sporym problemem). Jeśli władze ZKRR wyraziłyby na to zgodę, moglibyśmy oprzeć kurs naszej waluty na kursie rubli radzieckich. Pytanie wtedy brzmi jednak, czy nie lepiej już przyjąć ruble radzieckie jako naszą walutę (powiedzmy że tymczasowo, dopóki czegoś nie wymyślimy). Tu jednak trzeba by było znów zapytać o to ZKRR. Myślę, że kwestia wartości naszej waluty podczas transakcji w państwie nie odgrywałaby takiego znaczenia, ale za to już zdecydowanie większe podczas transakcji międzypaństwowych. Musimy więc jakiś sposób na to wymyśleć.
2- Nie czuję się do końca na tyle kompetentny by mówić szerzej o jakiejś gospodarce. Przydałoby się zatem znaleźć kogoś, kto byłby w stanie to ogarnąć. Wtedy uniknęlibyśmy potencjalnych błędów etc.
3- Nie wiem jakiego rodzaju dokumentem prawnym wprowadzić np. walutę jak i gospodarkę w życie. Ustawą, jakimś rozporządzeniem, statutem NBB?
Może są jakieś pomysły?

- Gość zagraniczny
1- W takim razie zamiast przyjmować ruble Radzieckie to proponuję oprzeć wartość złotego Beatudzkiego o jakiś surowiec mineralny tak jak jest to w przypadku prawdziwego Polskigo złotego.
2- Faktu jest to problem ewidentnie ważny do rozwiązania ale myślę że należy się trochę nad tym dłużej pogłowić.
3- Myślę że o zmianach tak wielkich jak ta trzeba wpierw wspomnieć o posiedzeniu rady decyzji a potem zacząć coś kombinować jako NBB.
2- Faktu jest to problem ewidentnie ważny do rozwiązania ale myślę że należy się trochę nad tym dłużej pogłowić.
3- Myślę że o zmianach tak wielkich jak ta trzeba wpierw wspomnieć o posiedzeniu rady decyzji a potem zacząć coś kombinować jako NBB.
Stanisław Kowalski
- Gość zagraniczny
Tyle, że to nie rozwiąże problemu. Teraz po krótce go przedstawię. Otóż różne waluty mikroświata mają różną wartość w stosunku do siebie. Wygląda to następująco:1- W takim razie zamiast przyjmować ruble Radzieckie to proponuję oprzeć wartość złotego Beatudzkiego o jakiś surowiec mineralny tak jak jest to w przypadku prawdziwego Polskigo złotego.
https://bank.leocja.org/kalkulator
Oparcie waluty o surowiec oprócz narracji nic nam nie da, a pieniądza nadal nie będzie dało się porównać z pieniędzmi innych państw (a o to właśnie chodzi). Wiemy też, że do Banku Pollinu nie uda nam się wejść. Jedyną opcją jest więc
a) Przyjęcie waluty radzieckiej
b) Oparcie wartości Beatudzkiego złotego na rublach radzieckich.
Tak naprawdę obie z tych opcji są tym samym, tyle że w opcji b mamy swoją walutę ale nie będącą w Banku Pollinu. W opcji a naszą walutą jest waluta radziecka, która jest w Banku Pollinu. Tyle, że pytanie brzmi czy ZKRR zgodziłoby się na któreś z tych rozwiązań. Jeśli nie, nie będziemy mogli płacić za np. sprzęt wojskowy zza granicy, ani sprzedawać swojego. Wtedy waluta będzie tylko wewnątrz państwa i niemożliwa do przeliczenia na waluty innych państw.
Racja, ale możemy i tak poszukać kogoś, kto by nam doradził2- Faktu jest to problem ewidentnie ważny do rozwiązania ale myślę że należy się trochę nad tym dłużej pogłowić.
Tak więc zrobimy.3- Myślę że o zmianach tak wielkich jak ta trzeba wpierw wspomnieć o posiedzeniu rady decyzji a potem zacząć coś kombinować jako NBB.