Zebranie założycielskie Pollińskiej Organizacji Badań Astronomicznych

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Re: Zebranie założycielskie Pollińskiej Organizacji Badań Astronomicznych

Post autor: Ronon Dex »

Ostatnia wiadomość z poprzedniej strony wątku

Damiano Robingren pisze: pn sie 17, 2026 10:48 pmDodatkowo publikuję tutaj cały układ Auriański w Universe Sandbox 2
Czy chodzi o ten program? Kto używa? Warto kupić? Bo cena nie jest wysoka... ale zawsze wolę w takich przypadkach usłyszeć głos użytkownika - głównie w zakresie możliwych kombinacji "pod mikro".
Damiano Robingren pisze: pn sie 17, 2026 10:39 pmNa własny użytek posiadam (dzięki Joahimowi) cały układ Auriański odwzorowany w Universe Sandbox 2 i jest on stabilny.
Tak... Joahim się nakombinował, bo nie ukrywam, że tworząc go pierwotnie w simie Orbiter (sklejałem planety i księżyce z różnych modów) mocno "oszukiwałem" (tam można było ręcznie masy pozmieniać... nawet na obsurdalne) by to się kupy trzymało. Niestety to stary program i już nie chciał poprawnie współpracować z nowymi OS... poszedł w zapomnienie.

Stąd zastanawiam się nad tym Sandboxem...
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Gość zagraniczny

Post autor: Damiano Robingren »

Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 6:56 am
Damiano Robingren pisze: pn sie 17, 2026 10:48 pmDodatkowo publikuję tutaj cały układ Auriański w Universe Sandbox 2
Czy chodzi o ten program? Kto używa? Warto kupić? Bo cena nie jest wysoka... ale zawsze wolę w takich przypadkach usłyszeć głos użytkownika - głównie w zakresie możliwych kombinacji "pod mikro".
Źle się zrozumieliśmy, ten program jest przynajmniej dla mnie punktem początkowym do wyliczenia niezbędnych szczegółów które będą potrzebne w naszej organizacji, generalnie żaden program nie będzie nikomu potrzebny bo planuję to w całkiem niedalekiej przyszłości przenieść najważniejsze elementy układu na jakąś stronę oczywiście wraz z API i innymi bajerami. Co do programu generalnie jest on spoko chociaż dzisiaj może być on lekko przestarzały i dzisiaj skłaniałbym się chociażby do SpaceEngine ale to tak jak mówię moja prywatna opinia
Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 6:56 am
Damiano Robingren pisze: pn sie 17, 2026 10:39 pmNa własny użytek posiadam (dzięki Joahimowi) cały układ Auriański odwzorowany w Universe Sandbox 2 i jest on stabilny.
Tak... Joahim się nakombinował, bo nie ukrywam, że tworząc go pierwotnie w simie Orbiter (sklejałem planety i księżyce z różnych modów) mocno "oszukiwałem" (tam można było ręcznie masy pozmieniać... nawet na obsurdalne) by to się kupy trzymało. Niestety to stary program i już nie chciał poprawnie współpracować z nowymi OS... poszedł w zapomnienie.

Stąd zastanawiam się nad tym Sandboxem...
No rozumiem, no to w gruncie rzeczy jest tak jak wyżej :D
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta

La Esperantismo celas la reciprokan sinkomprenadon kaj
konsekvence ankaŭ estimon kaj amon inter ĉiuj gentoj kaj nacioj.

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 10:18 amCo do programu generalnie jest on spoko chociaż dzisiaj może być on lekko przestarzały i dzisiaj skłaniałbym się chociażby do SpaceEngine ale to tak jak mówię moja prywatna opinia
Akurat SpaceEngine to jakieś 2-3 dni temu kupiłem (była akurat promocja na Steamie), ale jeszcze nie zdążyłem do niego zajrzeć. Jak usłyszałem o powrocie do zabawy w v-kosmos to przejrzałem Steam i to mi się rzuciło w oczy bo akurat kończyła się promocja to kupiłem. Tak na wszelki wypadek...
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 10:18 amgeneralnie żaden program nie będzie nikomu potrzebny bo planuję to w całkiem niedalekiej przyszłości przenieść najważniejsze elementy układu na jakąś stronę oczywiście wraz z API i innymi bajerami.
No to OK. Jakby co to możesz do woli korzystać z moich wizualizacji na Bastionie. Zresztą zachowało się około 90 ciekawych screenów z czasów tworzenia tego v-układu. Mogę w razie czego udostępnić... Tylko musiałbym im nazwy nadać, by było wiadomo co jest co.
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 10:58 am
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 10:18 amCo do programu generalnie jest on spoko chociaż dzisiaj może być on lekko przestarzały i dzisiaj skłaniałbym się chociażby do SpaceEngine ale to tak jak mówię moja prywatna opinia
Akurat SpaceEngine to jakieś 2-3 dni temu kupiłem (była akurat promocja na Steamie), ale jeszcze nie zdążyłem do niego zajrzeć. Jak usłyszałem o powrocie do zabawy w v-kosmos to przejrzałem Steam i to mi się rzuciło w oczy bo akurat kończyła się promocja to kupiłem. Tak na wszelki wypadek...
To się nazywa mieć szczęście
Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 10:58 am
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 10:18 amgeneralnie żaden program nie będzie nikomu potrzebny bo planuję to w całkiem niedalekiej przyszłości przenieść najważniejsze elementy układu na jakąś stronę oczywiście wraz z API i innymi bajerami.
No to OK. Jakby co to możesz do woli korzystać z moich wizualizacji na Bastionie. Zresztą zachowało się około 90 ciekawych screenów z czasów tworzenia tego v-układu. Mogę w razie czego udostępnić... Tylko musiałbym im nazwy nadać, by było wiadomo co jest co.
Ja wiem, ja wiem. Na początek może ogarnijmy najważniejszy temat, czyli Aurian, a dopiero później zajmiemy się całym układem Pollińskim a dopiero potem innymi planetami. Mamy realną szansę na naprawdę ciekawe eventy, przykładowo zaćmienia czy przejścia Gjalla przez tarczę Aurian. Luna może faktycznie powodować zaćmienia, ale Gjall jak z resztą sam wiesz jest po prostu za mały. Tak szczerze, od jakiegoś czasu chodzi mi też po głowie stworzenie jakiejś klasyfikacji i podsumowania mikronacyjnych osiągnięć w lotach kosmicznych. Najlepiej po prostu sklasyfikować, kto, co i jak chociaż może pomogłoby to trochę uporządkować temat mikronacyjnej astronautyki, ale ciężko powiedzieć.
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 11:25 amNa początek może ogarnijmy najważniejszy temat, czyli Aurian, a dopiero później zajmiemy się całym układem Pollińskim a dopiero potem innymi planetami.
Wydaje mi się, że powinniśmy jednak najpierw stworzyć jakiś schemat tegoż układu... czyli na czym bazujemy, to co już wiemy (czyli co przyjmujemy, a co musimy doprecyzować/zmienić) i jakie np. nazwy występują, a jakie trzeba nadać.

Moim zdaniem tak byłoby czytelniej - opracować informację o punkcie wyjścia. Jak tego nie zrobimy, nie opublikujemy "stanu wyjściowego", tak aby był czytelny dla każdego (nawet dla tych, którzy dotychczas się tym w ogóle nie interesowali) - to sobie będziemy sami siedzieć "we własnym sosie".
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 1:50 pm
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 11:25 amNa początek może ogarnijmy najważniejszy temat, czyli Aurian, a dopiero później zajmiemy się całym układem Pollińskim a dopiero potem innymi planetami.
Wydaje mi się, że powinniśmy jednak najpierw stworzyć jakiś schemat tegoż układu... czyli na czym bazujemy, to co już wiemy (czyli co przyjmujemy, a co musimy doprecyzować/zmienić) i jakie np. nazwy występują, a jakie trzeba nadać.
No ja wzorowałbym się na tym projekcie Universe Sandbox 2 bo obecnie to obecnie najlepsze co mamy do dyspozycji i na podstawie tego projektu moim zdaniem powinniśmy tworzyć obliczenia. Jak już mówiłem jestem osobiście gotowy do tworzenia w ramach POBA śledzenia aktywności Aurian. Proponuję rozwiązanie najbardziej hybrydowe i chyba najbardziej obiektywne dla wszystkich. Otóż z racji że Aurian to tak naprawdę 0.9 Słońca, to dlaczego nie brać realnych danych (chociażby takich jak tutaj) i móc je dostosować do celów roleplayowych. Udało mi się kilka dni temu przeliczyć moc rozbłysku i jestem w stanie wyłapać zjawiska plazmowe CME i dostosować ich czas do Pollinu.
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 2:32 pmNo ja wzorowałbym się na tym projekcie Universe Sandbox 2 bo obecnie to obecnie najlepsze co mamy do dyspozycji i na podstawie tego projektu moim zdaniem powinniśmy tworzyć obliczenia.
A sam układ zostawiamy tak jak tutaj? W sensie te planety i księżyce... bo kwestie niektórych danych dotyczących np. odległości planet oraz wielkości niektórych (gazowe giganty) pewnie ulegnie zmianie - bo to pamiętam z rozmów z Joahimem gdy kombinował w tym Sandboxie.

Trzeba zacząć od jakiegoś czytelnego (dla wszystkich... nawet tych, którzy wcześniej w ogóle o tym nie wiedzieli) schematu - najlepiej graficznego.
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 4:04 pm
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 2:32 pmNo ja wzorowałbym się na tym projekcie Universe Sandbox 2 bo obecnie to obecnie najlepsze co mamy do dyspozycji i na podstawie tego projektu moim zdaniem powinniśmy tworzyć obliczenia.
A sam układ zostawiamy tak jak tutaj? W sensie te planety i księżyce... bo kwestie niektórych danych dotyczących np. odległości planet oraz wielkości niektórych (gazowe giganty) pewnie ulegnie zmianie - bo to pamiętam z rozmów z Joahimem gdy kombinował w tym Sandboxie.
To akurat dobre pole do dyskusji moim zdaniem mimo wszystko da się to jakoś sensownie ze sobą połączyć, pytanie tylko czy checmy układ lekko fikcyjny, czy układ stabilny
Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 4:04 pm Trzeba zacząć od jakiegoś czytelnego (dla wszystkich... nawet tych, którzy wcześniej w ogóle o tym nie wiedzieli) schematu - najlepiej graficznego.
Może przygotuję kiedyś jakąś prostą animacje w p5.js albo coś... opcji jest całkiem sporo
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 5:12 pm...pytanie tylko czy checmy układ lekko fikcyjny, czy układ stabilny
Moim zdaniem lekko fikcyjny... oczywiście realny/stabilny kusi i ma swoje dobre strony, ale taki lekko fikcyjny też ma zalety, bo w końcu mikro to w dużej mierze narracja - a taki fikcyjny daje większe pole do narracji.

W końcu w mikro, nawet jak trzymamy się jakiś zasad ogólnych to jednak to fikcja i gdy nam real do tej narracyjnej fikcji nie pasuje to raczej odpuszczamy sobie nadmierny real.

Oczywiście nie powinniśmy przesadzać z fikcyjnością, ale w imię możliwości narracyjnych można ponaginać trochę kwestie realizmu.

Powiedzmy, że to tak jak ze science-fiction... dobre jest wtedy gdy nie gubi całkowicie członu "science". Jakoś w sci-fi o ile razi mnie statek kosmiczny robiący zwroty w próżni tak jak w atmosferze, to już nie razi mnie fikcja umożliwiająca przemieszczanie się statków na wielkie odległości w stosunkowo krótkim czasie - bo służy stworzeniu fabuły. Podobnie z planetami... można przymknąć oko na sytuacje gdy planety czy księżyce "zdatne do życia" są obecne po parę w jednym układzie - jak służy to fabule.

Przecież na Pollinie też nie mamy realnego klimatu, bo przecież każdy ustala sobie swój i nie patrzy na to co jest obok.

Zostawił bym jednak pole do narracji w stylu sensownego science-fiction - bo inaczej ta zabawa w v-kosmos szybko stanie się nudna i nie będzie atrakcyjna dla nikogo, kto nie ma ochoty na ściśle "naukowe" podejście. Nie "strzelajmy sobie sami w kolano".
Awatar użytkownika
Gość zagraniczny

Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 6:15 pm
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 5:12 pm...pytanie tylko czy checmy układ lekko fikcyjny, czy układ stabilny
Moim zdaniem lekko fikcyjny... oczywiście realny/stabilny kusi i ma swoje dobre strony, ale taki lekko fikcyjny też ma zalety, bo w końcu mikro to w dużej mierze narracja - a taki fikcyjny daje większe pole do narracji.

W końcu w mikro, nawet jak trzymamy się jakiś zasad ogólnych to jednak to fikcja i gdy nam real do tej narracyjnej fikcji nie pasuje to raczej odpuszczamy sobie nadmierny real.

Oczywiście nie powinniśmy przesadzać z fikcyjnością, ale w imię możliwości narracyjnych można ponaginać trochę kwestie realizmu.

Powiedzmy, że to tak jak ze science-fiction... dobre jest wtedy gdy nie gubi całkowicie członu "science". Jakoś w sci-fi o ile razi mnie statek kosmiczny robiący zwroty w próżni tak jak w atmosferze, to już nie razi mnie fikcja umożliwiająca przemieszczanie się statków na wielkie odległości w stosunkowo krótkim czasie - bo służy stworzeniu fabuły. Podobnie z planetami... można przymknąć oko na sytuacje gdy planety czy księżyce "zdatne do życia" są obecne po parę w jednym układzie - jak służy to fabule.
No w sumie to się zgadzam
Ronon Dex pisze: wt sie 18, 2026 6:15 pm Przecież na Pollinie też nie mamy realnego klimatu, bo przecież każdy ustala sobie swój i nie patrzy na to co jest obok.
Akszyli, jeśli zdołałbym znaleźć odpowiednią ilość czasu to mógłbym wrócić do swojego projektu https://forum.nordata.org/topic/3099-mi ... ment-29639 to by był w sumie realny klimat na Pollinie :lol:
Damiano Robingren

L.L. ZAMENHOF
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Gość zagraniczny

Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 6:40 pmAkszyli, jeśli zdołałbym znaleźć odpowiednią ilość czasu to mógłbym wrócić do swojego projektu https://forum.nordata.org/topic/3099-mi ... ment-29639 to by był w sumie realny klimat na Pollinie :lol:
Pytanie czy i jak udałoby się Tobie dopasować przyjęte oraz ugruntowane w różnych krajach "klimaty lokalne"? Bo jeśli nie to szkoda zachodu na coś co i tak nie zostałoby zaakceptowane, bo przecież wielu nie chciałoby zmieniać swoich ustaleń i narracji.
Damiano Robingren pisze: wt sie 18, 2026 6:40 pmNo w sumie to się zgadzam
No to OK. Idziemy w kierunku jakiegoś wyważenia pomiędzy zasadami znanymi z reala oraz fikcji umożliwiającej tworzenie ciekawszych narracji.

Muszę przy okazji zrobić uwagę, że gdy lata temu (11?) kombinowałem z tym układem planetarnym to brałem pod uwagę to co było wcześniej już opisywane - stąd na ten przykład na Cidaris musiałem stworzyć warunki zdatne (choć raczej dość ekstremalne) do zamieszkania, bo taka narracja była wcześniej prowadzona w NUPIA. Podobnie z Czerwoną Planetą, bo wcześniej była już narracja Wandystanu dotycząca trudnych, ale zdatnych do życia mikronacyjnego człowieka. Belgraida też była opisywana (choć niewiele szczegółów było) zanim zabrałem się za ten układ. Tak to jest jak chcesz (bo w sumie trzeba tak robić) szanować wcześniejsze ustalenia i narracje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydarzenia”