Ronon Dex pisze: wt lip 28, 2026 7:40 amPoprawka linii brzegowej... w sumie nie jest idealnie jak na starych mapach, bo to niemożliwe ze względu na wcześniejsze poprawki, a zmianami objąłem tylko OBPP.Mikołaj Radziwiłł pisze: sob lip 25, 2026 4:33 pm Na mapach z 2017 i 2012 linia brzegowa była bardziej "rozwinięta". Lecz gdy na Vaarlandzie ulokowane zostało Cesarstwo Niemieckie, linia brzegowa po Nordii została wydłużona i straciła tą swoją charakterystykę. Zniknęły też wtedy wszystkie wyspy, które niegdyś tam się znajdowały. Moim zdaniem, brakuje tego na aktualnej mapie i linia brzegowa wygląda "słabo" i nudnie, szczególnie chodzi mi o część między Skarlandem a Niemcami (ta między RON a Niemcami, moim zdaniem wygląda okej)
Zmieścić to się zmieści... problem, że w jednym miejscu jest BRD, a w innym to akurat RON ma chyba kształty z XVII wieku (dobrze pamiętam?), a Czechosłowacja z pierwszej połowy XX wieku. Nie będą pasować... oczywiście bez zmian kształtów dotychczasowych krajów lub samej Czechosłowacji.Fryderyk Orański pisze: ndz lip 26, 2026 9:52 pm Tylko czy się Czechosłowacja zmieści tak wiesz w tym wolnym polu między CN a RON. Ty jesteś ekspert od skali, to wiesz czy ta historyczna wiadomo jaki miała wymiar by się zmieściła i jakoś dopasujesz. Byłoby pewnie najlepiej tak w "historycznym miejscu" przy Niemczech ale BRD tam jest. Nie sądzę, że się przesuną. Poza tym ciekawa kwestia czy CZE-SŁO nie naruszy nam zastawu spiskiego. Będziesz w stanie jakoś to dobrze dopasować? I może podesłać wersje roboczą, to może ułatwić kwestię lokacji.
Kilka prób:
Szczerze mówiąc to odradzałem mu lokalizację na Vaarlandzie bo wiedziałem, że będzie problem z "okresem karencji" oraz z dopasowaniem realowych kształtów z różnych "epok". No, ale tak chciał, a ja tylko mogę doradzać.
Poprawki na mapie
- Mikołaj Radziwiłł • Stempel
- Gość zagraniczny
Poprawki na mapie
Szanowni, jakiś czas temu na forum Bastionu, poprosiłem Szanownego Pana Ronona Dexa o poprawkę linii brzegowej ziem niczyich pomiędzy Skarlandem a Cesarstwem Niemieckim (niegdyś Królestwo Nordii). Jest to jeszcze nieoficjalna zmiana (dokładnie to pomysł na zmianę), jednak byłoby to po prostu przywrócenie stanu sprzed poszerzenia kontynentu i ulokowania CN między Skarlandem a RON, tak więc nikt nie byłby stratny ani poszkodowany. Przy okazji tego, poruszono temat ulokowania Czechosłowacji na naszym kontynencie. Lecz jest to już sprawa na Szczyt Rady Vaarlandu. Bardzo proszę a zapoznanie się z poniższymi i wyrażenie swojej opinii. Pozdrawiam
- Mateusz Brzęczyszczykiewicz • Stempel
- Gość zagraniczny
Re: Poprawki na mapie
Dziękujemy za wiadomość. Fajnie jakby Czechosłowacja znalazła swoje miejsce na Vaarlandzie i mam głęboką nadzieję że tak się stanie. Jednocześnie faktycznie, słusznie Wasza Ekselencja zauważył, że poważnym wyzwaniem będzie jej ulokowanie na Vaarlandzie. Myślę jednak że jak się ją jakoś ułoży to uda się tego dokonać.

I Sekretarz KC LPS i Premier
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej,
Minister Spraw Zagranicznych BRD,
Minister Spraw Wewnętrznych BRD
Beatudzkiej Republiki Demokratycznej,
Minister Spraw Zagranicznych BRD,
Minister Spraw Wewnętrznych BRD
Re: Poprawki na mapie
Trzeba by nią trochę "pokręcić"... pytanie brzmi czy ten odrealowy kształt, ale nieco "obrócony" jest akceptowalny dla Czechosłowacji. Jeśli tak to mogę pokombinować...Mateusz Brzęczyszczykiewicz pisze: śr lip 29, 2026 11:24 pmMyślę jednak że jak się ją jakoś ułoży to uda się tego dokonać.