18 września 2026 roku stocznia Werft zakończyła budowę krążownika klasy Lud. Budowa przebiegła bez zbędnych komplikacji, a projekt został zrealizowany z zachowaniem wszelkich wytyczonych norm i z najwyższą starannością. Po zakończeniu budowy okręt przeszedł szereg testów, które nie wykazały wad fabrycznych. Jest w pełni przygotowany do służby. Lud wraz z załogą Ligi dotarł właśnie do portu w Szczęściogrodzie, gdzie będzie oczekiwał na odbiór.
Sfinalizowanie tej umowy jest krokiem milowym we współpracy Beatudii i Ligi. Beatudia uzyskała pierwszy w swojej historii okręt wojenny, zwiększając tym samym swoje zdolności obronne. Liczę, że współpraca nie zakończy się na tym pojedynczym projekcie, lecz nabierze większego rozpędu.
Przekazanie krążownika
-
Artur Kardacz • Stempel
- Gość zagraniczny
- Stanisław Kowalski • Stempel
- Gość zagraniczny
Re: Przekazanie krążownika
Dziękujemy za krążownik. Jestesmy wdzięczni robotnikom z Werft za wsparcie Beatudzkich zdolności obronnych. Niech nasza współpraca tylko kwitnie
Stanisław Kowalski
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
Prezydent Beatudzkiej Republiki Demokratycznej i II Sekretarz LPS
- Nikołaj Zerin • Stempel
- Gość zagraniczny
Re: Przekazanie krążownika
Szanowny Towarzyszu,
W imieniu Rady Ministrów pragnę z całego serca podziękować LMiK za przekazanie Beatudzkiej Republice Demokratycznej krążownika Lud. Z najwyższym uznaniem doceniamy Waszą staranność połączoną z dotrzymywaniem ustalonych terminów. Tak samo jak LMiK, również w imieniu Beatudii mogę zapewnić o chęci prowadzenia dalszej współpracy. Jestem przekonany, że łącząc nasze siły jesteśmy w stanie odnieść wiele wzajemnych korzyści. Jednocześnie ogłaszam datę uroczystości z okazji wprowadzenia krążownika do służby na 30 września, na którą serdecznie zaproszona zostaje również delegacja Ligi Morskiej i Kolonialnej.

W imieniu Rady Ministrów pragnę z całego serca podziękować LMiK za przekazanie Beatudzkiej Republice Demokratycznej krążownika Lud. Z najwyższym uznaniem doceniamy Waszą staranność połączoną z dotrzymywaniem ustalonych terminów. Tak samo jak LMiK, również w imieniu Beatudii mogę zapewnić o chęci prowadzenia dalszej współpracy. Jestem przekonany, że łącząc nasze siły jesteśmy w stanie odnieść wiele wzajemnych korzyści. Jednocześnie ogłaszam datę uroczystości z okazji wprowadzenia krążownika do służby na 30 września, na którą serdecznie zaproszona zostaje również delegacja Ligi Morskiej i Kolonialnej.